Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
halina manka Monika Matkowska Magdalena K. (1842 niezalogowanych)
1 Post

(ankaper)
Wiking
Nie bardzo wiem więcej. Moje znajome które przyjechały tu do mężów i nie znają norweskiego otrzymały taką ofertę z NAV. Chodzą na kurs i na praktyki. Dwa dni są chyba na kursie i resztę tygodnia na praktykach. Aby móc uczęszczac na taki kurs trzeba byc zarejestrowanym w NAV jako poszukujący pracy. Tyle wiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Tomasz Pietraszyk
(TerFereTP)
Wiking
AHMM DZIEKUJE ZA INFO DOBRZE WIEDZIEĆ DOWIEM SIE NA MIEJSCU
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Daria Zaleska
(Daroo)
Wiking
ankaper napisał:
To nie jest głupie. Pytam bo gdyby twoja "nieznajomośc" języka przeszkadzała ci znaleźc pracę to masz prawo do bezpłatnego kursu języka norweskiego połączonego z praktykami. Osoby które znam i chodzą na taki kurs otrzymują pieniądze za to (ok 10000 koron miesięcznie) Nie jest to wiele, ale zawsze coś. Ale skoro pracowałas to pewnie masz dagpenger i niepotrzebnie się tu wtrącam. Na pewno coś znajdziesz po wakacjach.

No niestety do dagpenger zabraklo mi paru graszy i nie dostane ich...a propo navu to widze ze dla kazdego info jest inne..pytalam i prosilam o wszystkie mozliwe kursy zwlaszcza jezykowe i odpowiedz byla szybka: zadnych kursow jezykowych za darmo dla czlonkow kraji UE takze chyba jednak mnie nie lubia...jezeli moglabys sie dowiedziec wiecej na ten temat to bylabym Ci bardzo wdzieczna...i dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Postaram dowiedziec się czegoś od osób uczęszczających na taki kurs. Tymczasem znalazłam takie coś w Oslo. Może to trochę pomoże.
www.velkommenoslo.no/norskopplaering_og_...og_kvalifisering.htm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Rozmawiałam z osobą, która na taki kurs chodzi i dowiedziałam się, że taki kurs należy się każdemu obcokrajowcowi który posiada norweski fødselsnummer i chce podjac prace, ale nie zna norweskiego. Należy isc do NAV i zażądac takiego kursu. Każda komuna organizuje takie kursy, ale cięzko jest dostac miejsce poniewaz są ograniczone fundusze na ten cel. Ale nie należy się poddawac i naciskac pracowników NAV, że bardzo chcesz pracowac, ale nie znasz dobrze języka i to ci przeszkadza znaleźc pracę i musisz dostac miejsce na takim kursie. Osoba z którą rozmawiałam ostatnio nie chodziła na kurs z braku miejsc tylko na praktyki. I dostawała za to oczywiście wynagrodzenie o którym pisałam wcześniej. Nie są to jakieś kokosy ale zawsze to lepiej jak nic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Daria Zaleska
(Daroo)
Wiking
ankaper napisał:
Postaram dowiedziec się czegoś od osób uczęszczających na taki kurs. Tymczasem znalazłam takie coś w Oslo. Może to trochę pomoże.
www.velkommenoslo.no/norskopplaering_og_...og_kvalifisering.htm

Dzieki sliczne za linka..poczytalam troszke i jutro przejde sie do Navu i sprobuje jeszcze raz...moze tym razem znajda cos dla mnie...problem z Nav`em rowniez mam tego typu, ze mam juz wyksztalcenie, a oni tlumacza sie tym ze najpierw pomagaja osobom ktore najbardziej tego potrzebuja (ok rozumiem), stwierdzili ze skoro mam studia to poradze sobie sama..poprosilam wiec o skierowanie mnie do odpowiednich pracodawcow jako wykfalifikowanego pracownika, poniewaz Nav ma takie predyspozycje, no ale cisza w tym temacie...z kolei kiedy osobiscie aplikuje to poprzeczka jest duzo wyzsza a norweski tylko komunikatywny moze okazac sie niewystarczajacy, naprawde dojscie do etapu intervju okazalo sie bardzo trudne, poniewaz nikt mnie jeszcze na nie nie zaprosil....ale czekam cierpliwie..interesuja mnie kursy jezykowe techniczne...pytalam rowniez w Navie o konkretne kursy, ktore zwieksza moje kfalifikacje (np. HMS) , no i dokument ukonczonego kursu tutaj jest rowniez inaczej traktowany niz te z zagranicy, ale w tym temacie tez cisza...
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Daria Zaleska
(Daroo)
Wiking
ankaper napisał:
Rozmawiałam z osobą, która na taki kurs chodzi i dowiedziałam się, że taki kurs należy się każdemu obcokrajowcowi który posiada norweski fødselsnummer i chce podjac prace, ale nie zna norweskiego. Należy isc do NAV i zażądac takiego kursu. Każda komuna organizuje takie kursy, ale cięzko jest dostac miejsce poniewaz są ograniczone fundusze na ten cel. Ale nie należy się poddawac i naciskac pracowników NAV, że bardzo chcesz pracowac, ale nie znasz dobrze języka i to ci przeszkadza znaleźc pracę i musisz dostac miejsce na takim kursie. Osoba z którą rozmawiałam ostatnio nie chodziła na kurs z braku miejsc tylko na praktyki. I dostawała za to oczywiście wynagrodzenie o którym pisałam wcześniej. Nie są to jakieś kokosy ale zawsze to lepiej jak nic.

Tak to prawda dobre cokolwiek a czekanie po prostu zabija...moze wiesz w jakich branzach odbywaja sie te praktyki w jakich zawodach, najwyzej sie przekfalifikuje jezeli to ma mi pomoc.. naprawde trudno jest mi czegokolwiek dowiedziec sie od nich..albo musze nauczyc sie ladniej prosic czego naprawde nie lubie robic...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Praktyki są w takich branżach w jakich chcesz. To znaczy jak chcesz byc przedszkolanką to tam dostaniesz praktyki. Praktyki możesz znaleźc sobie sama. Jak nie dostaniesz miejsca na kursie norweskiego a jesteś zarejestrowana jako poszukująca pracy to znajdź firmę w której chcesz pracowac i zaproponuj im swoją pracę w ramach praktyk. Firma się chętnie zgodzi bo nie płaci ci wynagrodzenia a ma dodatkowego pracownika. Potem pójdź do NAV i zażądaj arbeidspraksis. Powiedz że znalazłaś firmę w której możesz odbywac takowe. Nav powinien się na to zgodzic a miejsce na kursie norweskiego dostaniesz później.
Potem już zostanie tylko robota papierkowa między firmą a NAV.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Daria Zaleska
(Daroo)
Wiking
ankaper napisał:
Praktyki są w takich branżach w jakich chcesz. To znaczy jak chcesz byc przedszkolanką to tam dostaniesz praktyki. Praktyki możesz znaleźc sobie sama. Jak nie dostaniesz miejsca na kursie norweskiego a jesteś zarejestrowana jako poszukująca pracy to znajdź firmę w której chcesz pracowac i zaproponuj im swoją pracę w ramach praktyk. Firma się chętnie zgodzi bo nie płaci ci wynagrodzenia a ma dodatkowego pracownika. Potem pójdź do NAV i zażądaj arbeidspraksis. Powiedz że znalazłaś firmę w której możesz odbywac takowe. Nav powinien się na to zgodzic a miejsce na kursie norweskiego dostaniesz później.
Potem już zostanie tylko robota papierkowa między firmą a NAV.

Rozmawialam na ten temat z pewnym norwegiem, ktory delikatnie powiedzial mi, ze firmy do ktorych aplikuje maja wystarczajaco duzo pieniazkow na wynagrodzenia dla pracownikow, a skupiaja sie na doborze jak najlepiej wyksztalconej kadry...no coz musze obnizyc poprzeczke napewno znajdzie sie firma, ktora przygarnie `darmusa` (darmowego pracownika)... trzeba sprobowac wszystkiego
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Daroo byłaś w NAV? Dowiedziałaś się czegoś więcej o kursie i praktykach? Możesz się podzielic wiadomościami?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok